miercuri, 20 ianuarie 2010

Maica Domnului ,,Mangaietoarea,,("Paramythia")de la manastirea Vatopedi

Sarbatorita în 21 ianuarie 

Vatopedi ,,Mangaietoarea,, Icoana Maicii lui Dumnezeu este în mănăstirea veche a Vatopedi din Athos, în Biserica "Buna Vestire. A fost numita "Vatopedi", pentru că lângă aceasta manastire Arcadius, fiul imparatului Teodosie cel Mare, a căzut de pe o navă în mare, şi prin mijlocirea miraculoasă a Maicii lui Dumnezeu a fost dus la mal în condiţii de siguranţă şi nevătămat. El a fost gasit dormind intr-un tufis cu maracini, nu departe de manastire. Din acest caz, numele de "Vatopedu" ( "BATOS paidion," tufisul copilului") este derivat. Sfântul împărat Teodosie cel Mare (17 ianuarie), în semn de recunoştinţă pentru eliberarea miraculoasă a fiului său, a impodobit si generos înzestrat Mănăstirea Vatopedu.

In Icoana Vatopedu, Maica lui Dumnezeu este înfăţişată întoarsa cu faţa spre umărul ei drept. Acest lucru se datorează faptului că pe 21 ianuarie, 807 Ea se întoarse cu faţa spre igumenul manastirii, care era în picioare lângă icoana sfântă, cu privirea la mâna unde avea cheile a manastirii. O voce a venit de la icoana şi a avertizat să nu deschida porţile mănăstirii, pentru că piratii aveau un plan să jefuiască mănăstirea. Apoi,Iisus Prunc fiind a pus Mâna pe buzele Mama Lui, Spunând: "nu se uita la peste această turma păcătoasa, mama, dar lasa-i sa cada sub sabia de pirati." Maica Domnului a luat mâna Fiului ei şi a spus din nou, "Nu deschideţi porţile astăzi, dar du-te la ziduri si unitate dupa pirati." Igumenul a luat măsuri de precauţie, manastirea fiind salvata.
În memoria acestei minuni arde o candela mereu aprinsa in fata icoanei facatoare de minuni. În fiecare zi, un canon de umilinta este cântat în cinstea acestei icoane, precum şi în zilele de vineri la Sfânta Liturghie este sarbatorita. Pe Sf Munte Athos această icoană se numeste "Paramythia", ,,Mangaietoarea,,.

Traducere din engleza oca

Hristos este cu noi!

Un comentariu:

  1. Cred din tot sufletul ca aceasta icoana este facatoare de minuni.De fapt,cred ca asa este orice icoana care o reprezinta pe MAICA DOMNULUi.Inima ei este plina de iubire pentru neamul omenesc si de aceea are puterea de a intoarce si de a opri mania lui Dumnezeu ,cea cu dreptate pornita asupra noastra transformand-o in milostivire si iertare.MAICA DOMNULUI si a noastra sa se milostiveasca de oricine are nevoie de ea.

    RăspundețiȘtergere

HTML