luni, 11 ianuarie 2010

Icoanele Maicii Domnului ,,Acatist,, si ,,Hranitoarea Vietii,,

ICOANA MAICII DOMNULUI ,,ACATIST,,


Sarbatorita pe 12 ianuarie


Icoana Maicii lui Dumnezeu ,,Acatist,, este pe catapeteasma de katholikon Mănăstirea Hilandarului. Este cunoscut sub numele de "Acatistul" pentru că, în timpul unui incendiu la katholikon în 1837 un Acatistul fiind citit înainte acestei icoane, ea a rămas nevătămata, spre bucuria călugărilor.

Această icoană nu ar trebui să fie confundată cu Icoana Zographou "Din Acatistul" (10 octombrie).

ICOANA MAICII DOMNULUI ,, HRANITOAREA VIETII,,

Sarbatorita pe 12 ianuarie

,,Hranitoarea Vietii" Icoana Maicii Domnului a fost iniţial situat la Lavra Sfântului Sava Sanctified lângă Ierusalim. Înainte de moartea sa, fondatorul sfânt al Lavrei a prezis că un pelerin regal având acelaşi nume ca şi el însuşi ar vizita Lavra. Sf. Sava le-a spus fraţilor sa dea icoana de minuni facatoare acestui pelerin ca o binecuvântare.

În secolul al treisprezecelea, Sfântul Sava din Serbia a vizitat Lavra. În ceea ce el a luat racla Sf. Sava , ucenicii sfântului au căzut la picioarele lui. Fraţii l-au întrebat pe vizitator care este numele lui, iar el le-a spus ca este Arhiepiscopul Sava din Serbia. Ascultandu-l pe fondatorul lor, calugarii au dat Sf. Sava si ucenicilor săi, icoana Maicii Domnului ,,Hranitoarea Vietii,, , precum şi icoana ," cea cu trei maini" (28 iunie si 12 iulie).

Arhiepiscopul sfânt a luat icoana pentru Mănăstirea Hilandaru de pe Muntele Athos punandu-o pe partea dreapta a iconostasul în biserica Sf. Sava, la kellion de Karyes, care este anexată la Mănăstirea Hilandaru. Icoana a fost mai târziu numita Typikonissa, deoarece randuiala (tipicului) Sf. Sava a fost pastrata acolo.
Traduse din engleza:OCA(The Orthodox Church in America )

Hristos este cu noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML