vineri, 25 februarie 2011

Sfanta Mucenita FOTINI samarineanca, ceea ce a vorbit cu Mantuitorul la fantana.


Sinaxar:

Intru acesta luna in 26 de zile, biserica ne pune inainte, pomenirea Sfintei Mucenite FOTINIA (LUMINITA) samarineanca, ce a vorbit cu Domnul la fantana si cei imrepuna cu dansa. Dupa multe si infricosatoare munci a murit in inchisoare:

Cele 5 surori:

ANATOLIA(+66, savarsita prin sabie).

FOTA (+66, jupuita de vie si taiata cu sabia).

FOTIDA (+66, legata de 2 copaci si rupta dupa jupuiri).

PARASCHEVI(+66, s-a savarsit prin sabie).

CHIRIACHI(+66 s-a savarsit prin sabie);

2 fii: IOSIE si FOTINOS ( mai inainte s-a numit victor si era generalul Italiei);era fiul mai mare;jupuit de viu;

SEBASTIAN ducele(jupuit), ANATOLIE ostasul (savarsiti prin sabie in Cartagina) si VICTOR, in vremea lui Nero(+66).

Sfantul Mucenic HRISTODUL impreuna cu Sf.M-ta.Fotinia.

Sf.Fotinia cu familia.
Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne mantuieste sufletele noastre.Amin.

"O calatorie care iarasi i-a suparat pe iudei, fiindca Iisus n-a respectat prejudecatile lor , de a nu trece prin Samaria.

Iudeii predaniilor omensti , cand aveau vreo cale din Iudeia in Galileia , ocoleau Samaria , ca sa nu se spurce.


Iisus , Samarineanul milostiv, a facut aceasta calatorie interzisa. Mai mult: intrand pe teritoriul samarinenilor , s-a oprit la Sichar, la fantana lui Iacov si , a stat de vorba cu o femeie, si inca cu o femeie stricata.


Ba i-a mai cerut si apa sa bea.


Inchipuiti-va ce-ar mai fi tremurat de ciuda carturarii si fariseii , vazand ca Iisus asa le calca dispozitiile in picioare- prejudecati care-i tineau intr-o nemaintalnita compliciatate.


Nici ucenicii, pe care-i trimise in Sichar sa cumpere paine , nu erau tocmai dumiriti, vazand ca Invatatorul lor sta de vorba cu o femeie. Inventarul smintelilor omenesti sa-l terminam aici. Aceasta e umbra , care va pune in valoare lumina. Omul cu umbra , Iisus cu lumina. Iata acum lumina Samarineanului misionar. Intai , Iisus n-a tinut seama de prejudecatile, de ingustimile sau de tampeniile care cascau prapastii intre oameni , sau ridicau ziduri absurde. Iisus a trecut ,simplu , peste unele ca acelea, cum ar trece si acum.


Iisus n-a prea ales mediul, n-a asteptat prea mari inzestrati la minte, nu s-a ferit de categorii morale dubioase , fiindca Iisus credea in om. Iar ca sa gaseasca omul ( omul de omenie ascuns si intr-un ticalos ), omul cu care vorbeste Dumnezeu , ne dam seama ca pentru Iisus era lucrul cel mai usor. O dovada despre cat crede Dumnezeu in om ne sta Samarineanca , o femeie , si inca incarcata de pacate. Si cu aceasta a vorbit Dumnezeu. Femeii acesteia , ostracizata societatii, Iisus ii incredinteaza revelatii. Nu era capabila prin fire si purtare de revelatii, dar Iisus a trecut-o si peste neajunsurile firii sale , descoperindu-i ca o cunoaste , ca-i stie pacatele, ca oarecand descoperind lui Natanael taina copilariei sale, pe cand il ascundea smochinul. ( Ioan 1, 48 ).


-" Vad ca esti prooroc vazator de Dumnezeu, deci spune-mi unde-i Dumnezeu , ca sa I ne inchinam Lui : in muntele acesta, sau numai in Ierusalim ? Asa a facut Samarineanca cunostinta cu Dumnezeu. Bucuria aceasta exceptionala a facut-o sa-si uite de pacate , sa uite de apa despre care nu pricepea nimic , sa uite ca trebuie sa se intoarca in cetate. Intr-o asa stare de bucurie tasnesc in sufletul omenesc intrebarile ultime, intrebarile vesniciei, caci vesnicia ai dori-o fericirii tale, cand te intalnesti cu Dumnezeu.


Si aude Samarineana Adevarul graindu-i: Femeie, acum a venit ceasul cand adevaratii inchinatori se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; caci Duh este Dumnezeu, si cine se inchina Lui, in duh si in adevar I se cade sa se inchine. "( Ioan 4, 23-24 ). Primind Samarineanca o revelatie , care l-ar fi uimit si pe Platon , in faptura ei se starnesc toate nadejdile lui Israel , si-I spune lui Iisus credinta sa in venirea lui Mesia " care ne va spune noua toate ". Iisus ii inlatura si acest de pe urma val de pe suflet , spunandu-i deschis" Eu sunt Acela ". ( Ioan 4,26) . La asa masura nu S-a descoperit Iisus pe Sine dacat numai in doua imprejurari : unui orb din nastere care, dupa tamaduire s-a transformat in misionar al lui Iisus , facand de rusine pe fariseii templului ( Ioan 9) si pentru fapta aceasta a lui , Iisus I S-a descoperit cu proprie graire : Fiul lui Dumnezeu.


Iar a doua descoperire a Sa , pe fata , a fost inainte de patimi, cand a intarit pe ucenici zicand : " Sa stiti : Eu sunt Acela de care au grait proorocii !" Bucuria aceasta a descoperii pe care ti-o face Dumnezeu, nu te lasa unde te-a gasit : te stramuta intr-un misionar . Lasi toate ale tale , ca Petru : corabia, pestii , nevasta si casa ; asa cum a lasat si Samarineanca galeata la fantana , - fara sa bage de seama ca lasa si pe Iisus , dar pe care-L ducea acum in inima ei : faclie de lumina in cetatea Samariei. La asa transformare sufleteasca s-a trezit Samaria. Iisus se bucura cu Duhul pentru trezirea din Samaria. Tocmai ajung si ucenicii cu painea. Dar Iisus le spune ca alta-i mancarea care-I astampara Lui foamea: Bucuria misiunii reusite, bucuria ascultarii de Tatal , a implinii rostului cu care venise tavalug peste prejudecatile si gardurile omenesti, acestea erau pentru Iisus , o devarata odihna , care stingea cu adevarat tanguirea neputintei , numita foame. Cand te saturi sufleteste capata si trupul puteri de supravietuire.


Si aceasta ne invata Iisus. Daca Samarineanca a avut o bucurie care a saltat-o pana la intrebarile vesnicei, bucuria nu L-a lasat nici pe Iisus cu gandul numai in ziua aceea cu soarele in crestetul namezii. Deci Iisus vorbind cu ucenicii , care umanizasera pe Iisus dupa ei, le largeste si lor gandul pana la Secerisul lumii. Dar iata ca vine o delegatie : multi samarineni , care invita pe Iisus sa ramana cu ei. Si a ramas Iisus cu samarinenii doua zile. ( Ioan 4,40)


Poate ca , impresionat de sufletul samarinenilor, pe care ocolindu-i iudeii nu l-au putut strica , Iisus sa-si fi insusit numele sub care s-a ascuns in parabola Samarineanului milostiv. "


Nota :


Fragment extras din cartea intitulata "Cuvinte Vii " a Parintelui Arsenie Boca

Hristos a inviat!

3 comentarii:

  1. unde gasim acatistul Sf Fotinia??

    RăspundețiȘtergere
  2. Hristos s-a inaltat!
    Acatistul Sfintei Fotini Samarineanca din pacate nu este tradus in romana, poate in greaca exista, dar daca evlavia este mai mare puteti citi Acatistul Sfintelor Femie, care o cuprinde si pe Sfanta Fotini: http://www.crestinortodox.ro/acatiste/acatistul-sfintelor-femei-iubitoare-dumnezeu-127134.html

    Doamne ajuta-ne !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ieșirea - a doua carte a lui Moise

    Cap .24
    10. Şi au văzut Locul unde Stătea DUMNEZEUL lui Israel ;
    sub picioarele Lui era ceva , ce semăna cu un lucru de safir , curat şi limpede ca seninul cerului .

    Cand ni S-au Dat Poruncile prin Moise , DUMNEZEU era pe un Nor ca de safir !

    Poate schimbati in ceva ce ne-a Dat DUMNEZEU ca fiind Dumnezeiesc si plin de necurat cum este negura!
    Cititi ce inseamna intunericul in toata Biblia si schimbati propovaduirea necuratului prin folosirea lui ca fond plin de snobism!
    DUMNEZEU ne-a Dat curcubeul si atat pentru sufletele crestine !
    Scara catre Cer este impresurata de necurati care incearca sa opreasca pe cei care cu Credinta , Speranta si Iubire se lupta sa Urce catre Imparatia Minunata a Cerurilor ! DOMNUL Iisus Hristos Mantuitorul nu a fost nicio data in negru ci doar in culorile curcubeului ! De aceia avem si Floriile !
    Cititi Invatatura a DOMNULUI Iisus Hristos Mantuitorul :
    „In toate zilele fiind cu voi in templu , n-ati intins mainile asupra Mea . Dar acesta este ceasul vostru si stapanirea intunericului.” , din Sfanta Evanghelie dupa Luca 22 (53).
    Poate va luptati sa nu postati sub stapanirea fari!seilor
    DOAMNE Ajuta ! Amin !

    RăspundețiȘtergere

HTML