miercuri, 10 februarie 2010

Sinaxar 11 Februarie

În această lună, ziua a unsprezecea, pomenirea sfântului cuvios Shio de Mgvime


Biserica Ortodoxă Georgiană sarbatoreste pe Sf. Shio de Mgvime de mai multe ori pe an. Sf. Ioan de Zedazeni şi unenici sai doisprezece la numar, printre care se afla Sf. Shio de Mgvime, sunt sarbatoriti si pe 7 mai, adormirea intru Domnul a Sf. Shio este sărbătorită pe 9 mai, şi pe Cascaval-tarife joia sarbatoresc miracolul care, timp de cateva secole, a avut loc în fiecare an la mormântul Sf. Shio.

In secolul al19-lea Marie Brosset a scris că în fiecare an, înainte de secolul al 18-lea, pe Cascaval-tarife joia, moastele Sf. Shio se ridicau din pământ de acolo de unde erau ingropate. Cei car au crezut cu credinta in aceasta minune si au cinstituo au primit mari vindecari si facerii de bine.

În secolul al 18-lea persan Nadir Shah (1736-1747), a invadat Georgia. Auzind despre acest miracol şi auzind de minune, Shah s-a infuriat si a asaltat mănăstirile şi a distrus baldachinul cu moastele sfantului. Un grup de creştini mai târziu au adunat moaştele Sf. Shio şi repunandu-le la locul lor, au dat slava lui Dumnezeu rugandu-se la moastele Sfantului.

Tot in aceasta zi,pomenirea sfântului sfinţitului mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei.


Sfântul sfinţit mucenic Vlasie a trăit pe vremea împăratului Liciniu. Era episcopul Sevastiei şi locuia într-una din peşterile muntelui. Fiarele sălbatice se îmblânziseră prin binecuvântarea sfântului, încât se apropiau cu toate de mâinile lui. Pentru că se pricepea şi la meşteşugul doctoricesc, făcea multe tămăduiri, primind de la Dumnezeu darul de a face minuni. Fiind însă prins, a fost adus la ighemonul Agricolau şi mărturisind înaintea lui numele lui Hristos, a fost chinuit cumplit si apoi a fost închis în temniţă. Şi cum şapte femei mergeau pe urmele lui, li s-au tăiat capetele, fiindcă şi ele au mărturisit că Hristos este Dumnezeu adevărat. Pe sfântul Vlasie l-au aruncat apoi în adâncul unui lac ce se afla acolo, de unde, prin dumnezeieştii îngeri, a fost scos la uscat nevătămat. Pentru aceasta i s-a tăiat capul, împreună cu doi prunci ce erau în temniţă cu el. Se zice că el a fost acela ce fusese pus epitrop de marele mucenic Eustratiu, în timpul pătimirii sale muceniceşti. Acest lucru s-a găsit zugrăvit pe o veche ţesătură, unde sfântul Vlasie este înfăţişat stând în mijlocul a cinci mucenici, lângă sfântul Eustratiu şi primind din mâinile lui cartea rânduielii lui ca epitrop. Pomenirea lui se face în bisericuţa ridicată în cinstea muceniciei sale, care se găseşte aproape de biserica sfântului Filip, în Meltiada.

Tot în această zi, pomenirea împărătesei Teodora, sprijinitoarea Ortodoxiei.


Teodora a fost soţia împăratului Teofil, sfărâmătorul de icoane, dar ea nu a fost ca bărbatul ei eretică, ci ortodoxă. Teofil izgonise pe sfântul Metodiu, patriarhul Constantinopolului şi în locul lui pusese pe un oarecare Ioan Lecanomatul, şi arsese sfintele icoane. Dar Teodora cu toate că pe faţă nu cuteza să se închine sfintelor icoane, le avea totuşi ascunse în cămara aşternutului ei, şi în toate nopţile făcea rugăciuni către Dumnezeu ca să facă milă şi să se îndure de ortodocşi. Ea a născut un fiu Mihail, pe care l-a învăţat credinţa ortodoxă. După moartea bărbatului ei, a chemat din exil pe sfântul Metodiu şi a adunat sfântul sinod, care a anatemizat pe sfărâmătorii de icoane, pe Ioan l-a scos din scaun şi a readus în Biserică sfintele icoane. După aceea a răposat lăsând împşrăţia fiului ei Mihail.


Tot în această zi, sfântul noul mucenic Gheorghe robul, care a suferit mucenicia prin foc în cetatea Sofia, la anul 1515.Tradus din engleza OCA


Hristos este cu noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML