joi, 12 ianuarie 2012

12 ianuarie. Praznuirea Icoanei Maicii Domnului ALAPTATOAREA.













Icoana Maicii Domnului Alaptatoarea a fost initial aflata in Lavra Sf. Sava cel Sfintit de langa Ierusalim. Inainte de moartea sa, fondatorul,  Sf. Sava a proorocit ca dupa moartea sa, lavra va fi vizitata de un pelerin regal care-l va chema la fel ca si pe el, Sava. Sfantul le-a spus fratilor manastirii sa dea acelui pelerin icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului ,, Alaptatoarea”.

In secolul al XIII-lea, Sf. Sava al Serbiei a vizitat marea Lavra. Dupa ce s-a apropiat de racla unde erau moastele Sfantului Sava cel Sfintit, acesta a cazut la picioarele lui plangand. Fratii sau interesat de numele lui si au aflat ca acesta a fost Arhiepiscopul Sava al Serbiei. Ascultand de invatatura data de staretul lor a dat acestui pelerin, Sava,  doua icoane: ,, Alaptatoarea “  si ,, Triherusa “ (12 Iulie; 28 ianuarie).

Arhiepiscopul Sfant a luat icoana la Manastirea Hilandar  din Sfantul Munte si a pus-o in iconostasul din dreapta in biserica Sfantului Sava, la Kellion din Karies, care se anexeaza la Hilandar. Icoana a fost numita mai tarziu Tipikonissa, deoarece acolo sa pastrat Tipicul cel Mare al Sfantului Sava.


Cel ce pentru noi si pentru a noastra mantuirea Te-ai aratat la Iordan si ai primit a te boteza de la Ioan, Hristose Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile preacuratei Maicii Tale de Dumnezeu Nascatoarei si pururea fecioarei Maria, cu harul cinstitului ei acoperamant si cu puterea sfintei sale icoane Alaptatoarea, cu rugaciunile Sfantului Nicolae al Mirelor Lichie facatorul de minuni, cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, pentru rugaciunile Sfantului intrutot laudatului Apostol Andrei ocrotitorul Romaniei, ale Sfintei Marii Mucenite Tatiana diaconita, de al Craiova si ale celor impreuna cu dansii astazi pomeniti, cu rugaciunile Sfantilor Ierahi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Ioan Gura de Aur, Varlaam Mitropolitul Moldovei, Luca Arhiep. Crimeii, Teofan Zavoratul, Leontie de la Radauti, Nicolae al Mirelor Lichiei, Andrei Criteanul si Sofronie Patr. C-nopolului ale Sfantului Sfintitului Mucenic Teodosie de la Brazi mitrop. Moldovei, ale Sfintilor Cuviosi, Serafim de Sarov, Irodion de la Laici, Ioan Hozevitul si ale celorlati Sfintii necunoscuti din pustia Hozevei ale Sf. Teodosie de la Kiev, Sofronie Aghiopavlitul, Paisie Velicikovski de la Neamt, Simeon cel din Mt. Minunat, Andrei Rubliov, Stelian Paflagonul, Cosma Protosul Sfantului Munte si ale Sfantului Daniil de la Rarau, ale Sfintilor Marilor Mucenici si Cuviosi ucisi in Manastirea Sf. Teodosie si cei ucisi in Sinai si Rait, ale Sfintilor Marilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel, Epictet si Astion, Dasie si Emilian, Sabina de la Roma, Alexandru Romanul, Andrei Printul de Smolensk, Pantelimon doctorul fara de arginti, Fanurie si Mina, Gheorghe Purtatorul de biruinta si Ciprian vrajitorul ale Sfintilor Maritirii si Marturisitorii din temnitele comuniste, ale sfintilor, dumnezeiestilor parintilor nostrii Ioachim si Ana si ale Sfantului Iosif Logodnicul si pentru ale tuturor Sfintilor, Multimilostive Hristoase, tamaduieste boala robului tau, stinge durerile lui, dai lui pace si prin mila Ta, daruieste-i Harul Tau cel Sfant, iar noua celor ce ne rugam Tie fi milostive auzine si de grab ne miluieste. Ca Milostiv, Bun si Iubitor de oamenii Dumnezeu Esti si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Duhului Tau cel Sfant, acum si pururea si in veci vecilor. Amin. 


Hristos a inviat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML