duminică, 23 octombrie 2011

Pelerini la Sfantul DIMITRIE Izvoratorul de mir

Nu puteam să încep pelerinajul la frumoasele biserici ale Tesalonicului fără să nu-mi aduc prinosul de mulţumiri la Sfântul ocrotitor al oraşului. Moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, cunoscut şi ca "Izvorâtorul de Mir", sunt adăpostite de biserica grecească ce îi poartă numele. Ridicată pe o platformă de beton, ca pe un soclu, impozanta catedrală domină centrul vechi al oraşului.Vechi mozaic din Biserica Sfântului Izvorâtor de MirVechi mozaic din Biserica Sfântului Izvorâtor de Mir
Am ajuns în Tesalonic, într-o dimineaţă de august, când oraşul era încă somnoros, cu toate storurile trase la ferestre, ca pleoapele peste irişii unei pisici mari şi leneşe, tolănită la soare. Cu cât se apropia miezul zilei, cu atât felina urbană torcea mai puternic, prin motoarele turate ale automobilelor şi ale scuterelor (un mijloc de locomoţie foarte apreciat de greci). În ciuda zgomotului de fundal, atmosfera acestui al doilea oraş ca mărime din Grecia respira o tihnă aparte. Lipsa oricărei griji şi bucuria începutului unei zile noi se citeau pe feţele localnicilor ieşiţi la promenadă sau la cumpărături ori ale mesenilor care îşi sorbeau tacticos cafelele şi ceaiurile la terase.
Moaşte izvorâtoare de mir
Interiorul Bisericii "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" se dezvăluie, treptat, într-o lumină caldă, liniştitoare, cernută prin vitralii imense. Într-o laterală a navei, pe partea stângă, în apropierea altarului, este amplasată o biserică în miniatură, cu acoperiş de argint, unde este aşezată racla cu sfintele moaşte. Este cea mai animată parte a bisericii, locul în care oamenii îngenunchează şi se roagă sfântului. Cu speranţă şi credinţă, credincioşii sărută moaştele mucenicului martir şi îi încredinţează tainele sufletului, ca unui prieten drag. Pierduţi prin catedrala imensă, sute de paşi se intersectează în faţa icoanelor, la pangar sau în dreptul lumânărilor din ceară curată. Impresionează şi te cucereşte iremediabil atmosfera pioasă, cuminţenia oamenilor, dar şi arhitectura renumită în lumea artei bizantine. Dincolo de coloanele interioare din marmură verde, roşie şi albă pe care se sprijină construcţia, şase panouri de mozaic incită ochiul flămând de frumos. Aceste mozaicuri bizantine, executate între secolele VI-IX d.Hr., ca mulţumire adusă Ocrotitorului Tesalonicului de către credincioşi, îl înfăţişează pe Sfântul Dimitrie alături de ctitori. Mozaicurile sunt cu atât mai preţioase, cu cât au supravieţuit perioadei iconoclaste, începută în anul 730, la un secol după moartea împăratului Justinian. Din păcate, astăzi nu mai pot fi văzute şi restul mozaicurilor care ornau interiorul bisericii, deoarece au dispărut fie în perioada cât clădirea a funcţionat ca moschee (1493-1912), fie ca urmare a devastatorului incendiu din 1917, care a distrus şi o mare parte din oraş. Catedrala a fost restaurată de-abia în anul 1948. La fel de venerate de credincioşi, moaştele Sfântului Eftimie sunt aşezate tot în biserică, într-o capelă din colţul sud-estic al acesteia.
Un monument paleocreştin şi bizantin, marca UNESCO
Surse documentare atestă faptul că prima biserică închinată Sfântului Dimitrie a fost zidită la începutul secolului al IV-lea, pe locul unei băi publice romane, ale cărei ruine au fost scoase la suprafaţă odată cu lucrările de restaurare a bisericii şi unde se presupune că a avut loc martiriul sfântului. Arheologii au mai scos la lumină, în acelaşi loc, o fântână antică, despre care se crede că în ea a fost aruncat trupul chinuit al sfântului de către soldaţii romani. De asemenea, în urma săpăturilor efectuate între anii 1930-1940, s-au descoperit o serie de obiecte vechi, care pot fi admirate în muzeul subteran al bisericii. Tot în cripta subterană există un loc în care veghează neîncetat o candelă şi unde, conform tradiţiei, a avut loc martiriul marelui mucenic. Biserica de astăzi este aproape identică cu bazilica cu cinci abside, reconstruită între anii 629 şi 634, pe trupul unui alt lăcaş de cult, zidit de prefectul Leontie un secol mai târziu după ridicarea celei dintâi. Astăzi, biserica-emblemă a Tesalonicului este vizitată de pelerini din toată lumea, iar bucuria acestora este preţul răscumpărat pentru anii grei şi înneguraţi prin care i-a fost dat să treacă. Veritabil monument al Ortodoxiei, bazilica face parte din situl Monumentelor Paleocreştine şi Bizantine din Tesalonic şi se află pe lista monumentelor care fac parte din Patrimoniul mondial UNESCO, din 1988.
"Mulţumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi toţi…"
În ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, pe 26 octombrie, în Tesalonic se organizează pelerinaje şi procesiuni la moaştele sfântului martir creştin, cunoscut ca sfânt militar, care a trăit în veacul al III-lea, în vremea împăraţilor Maximian şi Diocleţian. Sărbătoarea este un prilej de bucurie şi împlinire duhovnicească pentru întreaga comunitate creştină din Tesalonic, înfiinţată de Sfântul Apostol Pavel, în timpul celei de-a doua călătorii misionare. Datorită modului exemplar în care îşi duceau viaţa de zi cu zi, pentru locuitorii acestui oraş, în cele două epistole către Tesaloniceni, Sfântul Pavel se roagă lui Dumnezeu pentru ei: "Mulţumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi toţi, pe care vă pomenim necurmat în rugăciunile noastre" (I Tesaloniceni 1, 2).
Hristos a inviat!Hristos a inviat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML