miercuri, 28 aprilie 2010

Sfantul Vasile de Ostrog - 29 aprilie

Sfantul Vasile de Ostrog este unul dintrei cei mai iubiti sfinti ai sarbilor. Sfantul Vasile s-a nascut in Hertegovina, in satul Mrkonjic, din regiunea Popov, la data de 28 decembrie 1610. Pentru a vietui crestineste si a fi ferit de pacatele tinerilor de o seama cu el, parintii lui l-au dus de mic la Manastirea Zavala.

Mai tarziu, el va fi calugarit la Manastirea Tvrdos, primind numele de monah Vasile. Inainte de a implini 30 de ani, calugarul Vasile a fost facut episcop, ca o incununare a vietii sale sfinte, cu rugaciune puternica si nevointe pe masura.

Sfantul Vasile de Ostrog s-a aratat un adevarat aparator al Ortodoxiei, mai ales pentru ca s-a opus din toate puterile incercarilor papale de a se extinde spre Rasarit, dar si turcilor, care cucerisera aproape toata Peninsula Balcanica.

Ierarhul nevoitor Vasile se retragea des in singuratate, se ruga si cauta sa duca o viata cat mai plina de impacare cu Dumnezeu si cu cei din jurul lui. Ca sa-si gaseasca linistea si pentru a nu mai vedea neintelegerile dintre oamenii din Biserica, care doreau o apropiere de catolicism, s-a retras la Ostrog, unde a fost numit staret, in anul 1651. Potrivit traditiei locului, la Ostrog, Sfantul Vasile l-a intalnit pe sihastrul Isaia, in a carui pestera Sfantul a si facut prima biserica de pe muntele Ostrog. Multe pietre si lemne a carat sfantul, la inceput, pentru zidirea celor de neaparata trebuinta.



Sfantul Vasile de Ostrog a murit in ziua de 29 aprilie 1671, in chilia lui din Manastirea Ostrog. Trupul sfantului nevoitor a fost inmormantat in bisericuta inchinata Maicii Domnului. La doar sapte ani de la moartea sa, el a aparut in visul staretului de atunci, cerandu-i acestuia sa-i dezgroape trupul. Ferindu-se de aceasta descoperire, pentru a nu fi cumva inselaciune, abia dupa trei aratari la rand, staretul a inteles voia lui Dumnezeu. Dupa sapte zile de slujbe si rugaciuni, trupul Sfantului a fost dezgropat si a fost gasit intact.

Rugaciune catre Sfantul Vasile de Ostrog

Sfinte Vasile, mare pastrator al legilor lui Hristos, ajuta-i pe toti asa cum ma ajuti si pe mine.
Aparator al Ortodoxiei, apara-ne si pe noi, care iti urmam credinta si iti stam alaturi.
Mare pastrator al lui Hristos, roaga-te Lui pentru tot poporul tau si pentru mine, nevrednicul.
Mare luptator si conducator de la Ostrog, apara-ne de cele vazute si de cele nevazute.

Ridicat din pamantul Serbiei, ca sa fii lumina in fata lui Dumnezeu, fii si lumina noastra si lumineaza-ne calea, facand intunericul sa dispara. Cu rugaciuni si lacrimi ai incalzit stancile reci de la Ostrog; rugamu-ne, incalzeste si inimile noastre cu Duhul lui Dumnezeu, ca sa putem fi izbaviti. Din toate colturile lumii au venit la mormantul tau cei slabi si cei bolnavi, iar tu i-ai ajutat, ai indepartat demonii de la ei si le-ai vindecat sufletele si trupurile. Te rugam sa nu incetezi a-i ajuta pe cei botezati si pe cei nebotezati, pe toata lumea, ca si pe mine, nevrednicul. Tu ai adus pacea intre fratii dezbinati, rugamu-ne fii aducator de pace mereu, ajuta-i pe cei certati, fa-i fericiti pe cei amarati si tristi, potoleste-i pe cei incapatanati, vindeca-i pe cei bolnavi. Sfinte Vasile, infaptuitor de miracole, asculta-ne pe noi, care venim la tine ca la un parinte si ne rugam tie, in numele Domnului nostru Iisus Hristos. Amin!


Manastirea Ostrog este una dintre cele mai renumite si minunate manastiri ortodoxe din Muntenegru, dar si din lume. Fiind asezata pe o stanca aproape verticala a muntelui Ostrog, la o altitudine de 2.000 de metri, intr-un tinut stancos, intre orasele Danilovgrad si Niksic, manastirea adaposteste o tainica pestera, unde se odihneste un mare sfant: Sfantul Vasile de Ostrog.

Adesea, manastirea din coasta Muntelui Ostrog este categorisita ca fiind una dintre cele mai vizitate manastiri ortodoxe din lume si cel mai important loc de pelerinaj din intreaga Peninsula Balcanica.
Astfel, mii de pelerini ii pasesc pragul, spre o binecuvantare si inchinare la Sfantul Vasile de Ostrog. La racla cu Moastele Sfantului Vasile de Ostrog vin atat crestinii ortodocsi si catolici, cat si musulmanii, toti crezand ca aici se fac minuni. Cu siguranta, multi dintre necrestini se vor fi botezat in urma inchinarii la Moastele sfantului.

Manastirea Ostrog - scurt istoric

Manastirea Ostrog este o manastire ortodoxa ce apartine Bisericii Ortodoxe Sarbe. Asezata pe peretele abrupt al stancii Ostroska Greda, in Muntenegru, manastirea este inchinata sfantului ale carui Sfinte Moaste se si afla in pestera din interior - Sfantul Vasile de Ostrog. Din gura pesterii, o minunata priveliste se intinde sub ochii credinciosilor: valea Bjelopavlici.
Manastirea a fost intemeiata de catre Ierarhul Vasile, Mitropolit de Zahumlje si Herzegovina, in cadrul secolului al XVII-lea. Acesta a murit la manastire, in anul 1671, iar la cativa ani dupa aceea a si fost canonizat de catre Biserica si numit Facator-de-minuni. Trupul acestuia este pastrat intr-o racla frumos impodobita, in bisericuta din pestera, inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Pe platoul din varful muntelui sunt doar trei capele mici, sapate in stanca, pe locul fostelor pesteri, si cateva incaperi in care pot fi gazduiti cativa pelerini. In capela minuscula in care este adapostit trupul Sfantului Vasile de Ostrog se tin slujbe doar la marile sarbatori din an si in zilele aniversare ale nasterii si mortii sale.

Frescele din bisericuta Intrarea in Biserica a Maicii Domnului au fost realizate spre sfarsitul secolului al XVII-lea. Cealalta bisericuta, inchinata Sfintei Cruci, este asezata la un nivel mai inalt fata de cea dintai, ea fiind construita in anul 1655 si zugravita, mai tarziu, de catre Radul. Acesta a pictat peretii pesterii direct pe piatra, cu minunate fresce, cat si peretele sudic al incaperii. Printre obiectele de muzeu ale manastirii se afla si un Minei din anul 1732, cat si un sfestnic minunat lucrat, datand din anul 1779.

Aspectul actual al manastirii i-a fost dat acesteia intre anii 1923-1926, dupa ce un incendiu distrusese aproape in intregime complexul monahal de pe stanca. Din mila lui Dumnezeu si pentru rugaciunile parintilor de aici, cele doua mici bisericute din pestera au ramas neatinse de flacari, ele fiind astazi centrul duhovnicesc al manastirii. In jurul celor doua bisericute se inalta, imprastiate, chiliile si celelalte dependinte monahale.
In jurul anilor 1950-1960 drumul nu era amenajat, pentru ca masinile sa se poata apropia de locul sihastresc al pesterilor din Ostrog. Credinciosii mergeau usor pe cararuia de piatra batuta de pasii atator mii de pelerini. Cei care nu aveau puteri trupesti suficiente, pentru a infrunta greutatea drumului, puteau inchiria un magarus din satele de la poalele stancilor.

Hristos este cu noi!

5 comentarii:

  1. unde se poate citi pe net acatistul Sfantului Vasile al Ostrogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajuta!

    Din cate stiu eu, deocamdata, nu nexista in Romana Acatistul Sfantului. Chiar in urma cu cateva zile am mers la Manastirea Sihastria Putnei, unde cu ajutorul unui parinte, mare iubitor de Sfintii, vom reusi traducerea Slujbei Sfantului Vasile de Ostrog. Dureaza ceva timp, dar se poate.

    RăspundețiȘtergere
  3. http://poeziicrestinortodoxe.wordpress.com/2011/08/30/acatistul-sfantului-ierarh-vasile-al-ostrogului-29-aprilie-12-mai/

    Acatistul e ,,productie" romaneasca. Dar va rog sa mi-l traduceti si mie in sarba, daca va pricepeti. Sau poate ajungeti dumneavoastra la Ostrog si/l duceti Sfantului gata tradus. Nu cer drepturi de autor pt. el. Puteti sa-l dati cui vreti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acatistul Sfantului Ierarh Vasile de Ostrog, o versiune compusa de o crestina, iubitoare de Sfinti, poate fii gasita aici : http://poeziicrestinortodoxe.wordpress.com/2011/08/30/acatistul-sfantului-ierarh-vasile-al-ostrogului-29-aprilie-12-mai/

    RăspundețiȘtergere

HTML