vineri, 23 aprilie 2010

Un an de la trecerea la Domnul, a vrednicului de pomenire Dmaschin Coravu.


Anul trecut ,2009 ,data de 23 aprilie ,in jurul orei 22:30-23:00 Episcopia noastra avea sa intre in zi oficiala, de doliu.

Vestea trecerii la cele vesnice a vrednicului + Chiriarh Damaschin Coravu ,a intristat toata suflarea baraganului.

Preasfintia sa, trecuse la cele vesnice, intr-o zi de mare sarbatoare pentru Biserica noastra Ortodoxa ,pomenirea celui mai mare Mucenic, cel mai viteaz si Sfant Gheorghe.Moartea Preasfintiei sale, in aceasta zi, ne arata ca a fost un mare luptator, cu ispitele ,si tot odata un biruitor al mortii, intrand in imparatia Lui Dumnezeu, cea care este gatita tuturor cuviosilor Sai.
Doar dupa cateva zile de la marele praznic al Invierii Domnului, trece la cele vesnice ,un mare arhiereul al bisericii, primul arhiereul ingropat in pamantul baraganului.

In seara Invierii, ne linisteste de mai dinainte, ca un tata bun, si iubitor al fiilor lui ,prin cuvintele sale din pastorala de la Sfintele Pasti:„Hristos este viaţa şi izvorul vieţii noastre… când cineva drag nouă moare, când ne aflăm în faţa trupului neînsufleţit, acceptăm raţional acest lucru, dar în adâncul fiinţei noastre ne apare ca imposibil de primit ca cel sau cea care a existat, cel sau cea care a avut o prezenţă atât de personală, unică şi atât de concretă, să nu mai existe, să dispară. Şi acest adânc al simţirii noastre este just. Dumnezeu nu a creat moartea, El a creat viaţa…” (P.S. Damaschin Coravu, Pastorala la Invierea Domnului 2009).




In dimineata urmatoarei zile , de mare praznic inchinat Maicii Domnului ,,Izvorul Tamaduirii,, in Episcopia noastra, era o mare tacere, un mare gol, deoarece toata lumea era in treburile binestiute, pentru primirea cu bine, a trupului celui ce a fost pastor al oilor baragnului, timp de 5 ani.
La intrarea in Slobozia, la manastirea de lemn ,,Buna-Vestire,, avea sa poposeasca trupul neinsufletit, al Chiriarhului.Intreaga preotime si diaconime, tot cinul monahal ,dimpreuna cu jumatate din municipiul nostru, a fost prezenta la acest moment istoric ,din viata episcopiei noastre.




In rasunet de toaca, si de frumoasa cantare,, Hristos a inviat,, trupul chiriarhului, a fost dus la Catedrala Episcopala.

Dupa ce timp de doua zile, intreaga crestinatate din campia baraganului si imprejurimi, au venit de al vedea pentru ultima oara pe pastoral lor duhovnicesc si dupa doua seri de priveghere, in care se citea Psaltirea, toata noaptea pana dimineata la sfanta liturghie, in dimineata celei mai mari zi, a ingroparii, cand tot Sinodul Ortodox Roman, se pregatea sa vina la slujba Sfintei Liturghii,pastorul nostru, a vrut sa stim, ca are grija de noi din imparatia Lui Dumnezeu, printr-un moment in care pamantul s-a cutremurat, iar sufletul sau, a mers in corturile dreptilor.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, in predica sa, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, cu lacrimi in ochi, a povestit, ca, un report de la RadioTrinitas, l-a intrebat pe chiriarhul nostru ,Preasfintitul Damaschin, unde va slujii in vinerea Izvorului Tamaduirii, iar Preasfintia sa, cu o voce blanda si calma, ia spus ca va slujii la Catedrala Episcopala din Slobozia, aici Preafericia sa adaugand ca, nici nu stia cu ce sobor de ierarhi va sluji.


Dupa toate aceste momente de tristete din istoria Episcopiei, vrednicul de pomenirea, Preasfintitul Dr.Damaschin Coravu, a fost depus in momantul nou zidit, in pronaosul Catedralei in partea stanga, unde si acum dupa un an de la trecerea sa la cele vesnice, sunt asezate osemintele sale.

Cu inima indurerata si lacrimi in ochi imi aduc aminte de aceste momente de neuitat din viata mea,Preasfintiul Parinte Episcop Damaschin era un bland pastor si harnic arhiereu,cu sufletul indurerat si cu inima smerita,VESNICA SA-I FIE POMENIREA in veci. Amin

Din mila lui Dumnezeu crestin,dupa fapte ,un mare pacatos ,Andrei.


Hristos este cu noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML