miercuri, 16 septembrie 2009

Sinaxar 17 Septembrie

În aceasta luna, în ziua a saptesprezecea, pomenirea Sfintelor Mucenite si bine-biruitoare fecioare: Pistis, Elpis si Agapis si a maicii lor Sofia.


Aceste sfinte au trait în Italia, pe vremea împaratiei lui Adrian (117-138).
Deci aducând pe Pistis, care era de doisprezece ani, si marturisind ea pe Hristos, au batut-o cu toiege, si i-au taiat sânii, din care în loc de sânge a curs lapte, si dupa alte chinuri, i-au taiat capul.

Dupa aceea pe Elpis, care era de zece ani, au supus-o de asemenea la felurite chinuri, si la urma, prin sabie si-a primit si ea moartea.

Tot asa a fost chinuita si Agapis care avea noua ani, si la urma i-au taiat capul.

Iar maica lor, Sofia, trei zile în urma plângând pe mormântul lor, si-a dat sufletul catre Domnul.




Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenite Agatoclia.

Aceasta sfânta a fost slujnica a unui oarecare Nicolae care era crestin.

Femeia lui, care era pavlichiana, ocara a facut Agatocliei timp de opt ani, batând-o peste grumaji cu pietre, gonind-o desculta prin locuri colturoase, zdrobindu-i coastele cu un ciocan de fier si arzându-i limba.

Dar, vazând ca nu poate sa o întoarca spre voia sa, i-a turnat jeratec peste grumaz, silind-o astfel sa paraseasca viata aceasta.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Maxim, Teodot si Asclipiodota.

Acesti sfinti au fost batuti, li s-au taiat degetele mâinilor si au fost bagati în temnita întunecata, pentru ca marturiseau pe Hristos. La urma le-au taiat capetele.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Lucia si Mucenicului Geminian fiul ei.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenite Teodota.

Împaratind Alexandru la Roma cea veche, a fost trimis Simpliciu în Capadocia, si a fost clevetita catre dânsul Teodota, care era din partile Pontului, femeie foarte bogata. Fiind adusa înaintea lui, si neputând sa o plece ca sa lase credinta în Hristos, au atârnat-o si i-au zgâriat pântecele multe ceasuri; iar ea lauda pe Dumnezeu si rabda, parându-i-se ca altcineva ar fi chinuit.

Dupa aceea, pogorând-o, au bagat-o în temnita si dupa opt zile s-a deschis temnita singura, iar pazitorii s-au spaimântat si degrab au vestit lui Simpliciu, dar el nu i-a crezut. A doua zi au adus-o pe sfânta înaintea lui, si vazând-o cu totul sanatoasa, neavând macar un semn cât de mic de rani pe trupul sau, a întrebat-o: "Cine esti tu?" Iar sfânta i-a zis: "Ti s-a întunecat mintea, ca de ai fi treaz m-ai cunoaste ca eu sunt Teodota". Acestea auzind Simpliciu, a poruncit sa fie încins tare un cuptor, în care au bagat pe sfânta.

A doua zi a trimis dregatorul pe doi popi idolesti si cu altii dimpreuna, ca sa risipeasca cenusa trupului sfintei. Acestia destupând gura cuptorului, au fost arsi amândoi de para focului, iar ceilalti au vazut pe sfânta între doi tineri îmbracati în vesminte albe, sezând si cântând; si a iesit sfânta din cuptor nevatamata, bucurându-se si cântând.

Dupa aceea, plecând Simpliciu la Bizant (Constantinopol), a poruncit sa ia si pe sfânta legata sa o duca dupa dânsul. Si abatându-se el la Ancira, a cerut sa fie adusa sfânta, catre care a zis: "De nu te vei pleca mie sa jertfesti la zei, te voi ucide pe gratar încins". Iar ea zise lui: "De va intra si Doroteu, slujitorul zeilor, cu mine si va birui focul, voi jertfi si eu zeilor tai". Si a zis Simpliciu catre Doroteu: "Intra cu dânsa având pe zei ajutor". Dar intrând el cu sfânta, îndata s-a topit de foc, iar sfânta a iesit nevatamata. De care lucru mirându-se dregatorul, a poruncit sa fie legata iarasi sfânta, si dusa la Bitinia. Si când a sosit la Niceea, a poruncit ca sa intre sfânta în capistea idolilor sa faca rugaciune.

Sfânta a primit aceasta cu bucurie; dar toti idolii au cazut si s-au zdrobit. Atunci cu mânie a poruncit dregatorul ca sfânta sa fie întinsa în patru parti, si sa fie despicata cu fierastraul. Si facându-se asa, fierastraul s-a tocit, neputând sa faca nimic, iar sfânta ramase libera, multumind Mântuitorului Dumnezeu. Întunecându-se mintea lui Simpliciu, a poruncit sa ucida pe sfânta prin sabie; si asa i-au taiat capul.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor o suta de mucenici, si a Sfintilor Pilevs si Nil episcopii si a celor 46 de mucenici de la Palestina.

Când s-a ridicat prigoana împotriva crestinilor din partea închinatorilor la idoli, atunci au fost prinsi si acesti sfinti. Din Egipt, au prins doi episcopi, ce se numeau Pilevs si Nil, si doi boieri mari, ce se chemau Patermutie si Ilie, si altii împreuna cu acestia fiind la numar o suta; iar din Palestina au prins cincizeci. Sfântul Pilevs si sfântul Nil, asemenea si Patermutie si Ilie, si cei cincizeci din Palestina, toti acestia prin foc au savârsit marturisirea, si au luat cununile de la Domnul.

Iar pe cei o suta ce se trageau din Egipt, mai întâi i-au orbit, scotându-le ochii si taindu-le pulpele cele stângi ale picioarelor, dupa aceea i-au dat ca sa lucreze la metale. Si în sfârsit, le-au taiat capetele, luând si ei de la Dumnezeu cununile nevointei.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Haralambie si Pandoleon, cu tovarasii lor. A caror praznuire se face la mucenicia lor, care se afla la Defteron.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Iraclid si Miron, episcopii Tamasului de la Cipru.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
Hristos este cu noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML