duminică, 11 septembrie 2011

Sfantul Eufrosin bucatarul, poveste pentru cei mici

Aşa-i, dragii mei, că vă întrebaţi cum adică un sfânt bucătar? Este vorba de Sfântul Eufrosin pe care-l prăznuim chiar în această duminică, pe 11 septembrie. Este un sfânt atât de simplu, dar plin de iubire de Dumnezeu, de bunătate faţă de toţi şi de smerenie.


Cuviosul Eufrosin s-a născut într-o familie simplă şi foarte săracă. A fost primit într-o mănăstire încă de tânăr şi la început a slujit monahilor la bucătărie, fiind pus să prepare mâncare. Era tăcut şi smerit şi îşi petrecea timpul în rugăciune şi ascultare. Iar când făcea mâncare fraţilor sau împlinea ceea ce i se cerea, le făcea pe toate ca pentru Dumnezeu. Şi Dumnezeu îl iubea foarte mult pe Eufrosin pentru că niciodată nu se certa cu nimeni. Vrând să-l răsplătească pentru bunătatea sa, Dumnezeu îi făcu lui Eufrosin un dar: să poată pleca în fiecare noapte, pentru o clipă, în orice loc îl ducea gândul. Şi pentru că Eufrosin se gândea în toată vremea la Grădina Raiului, în fiecare noapte se pomenea acolo, încât nu ştia dacă ce i se întâmpla era adevărat sau visa.

În acea mănăstire vieţuia şi un preot iubitor de Dumnezeu, care se ruga ca Dumnezeu să-i arate bunătăţile pe care le vor dobândi cei ce-L iubesc pe El. Şi iată că într-o noapte se pomeni într-o grădină preafrumoasă, plină de pomi, în care cântau păsări minunate. Şi când se uită mai bine, nu-i veni să-şi creadă ochilor. În mijlocul grădinii se afla Eufrosin, blândul bucătar, care se îndulcea de roadele grădinii. Preotul se apropie şi îl întrebă uimit:

- A cui este grădina aceasta şi ce cauţi tu aici?

Cuviosul Eufrosin îi răspunse:

- Aceasta este grădina celor ce-L iubesc pe Dumnezeu, iar mie mi s-a îngăduit să stau aici şi să mănânc ce voiesc, din multa milostivire a Domnului.

- Oare îmi poţi da şi mie să mănânc ceva din această minunată grădină? întrebă cu smerenie preotul.

- Poţi lua ceea ce voieşti, din darul lui Dumnezeu.

Atunci preotul arătă către nişte mere frumoase, iar Eufrosin îi rupse câteva şi i le puse în rasă.

În acea clipă bătu toaca şi preotul se trezi din vedenie.

La început preotul crezu că totul a fost doar un vis, dar când se uită pe masă, ce să vadă? Trei mere frumoase care răspândeau o mireasmă minunată în chilie.

După ce rămase o vreme nemişcat de uimire, merse spre biserică. Întâlnindu-l pe Eufrosin, îl întrebă:

- Eufrosine, spune-mi, unde ai fost azi-noapte?

- La mine în chilie.

- Pentru numele lui Dumnezeu, spune-mi, te rog, adevărul.

Văzând că preotul ştie totul, Eufrosin nu se mai putu ascunde şi îi mărturisi:

- Am fost acolo unde merg cei ce-L iubesc pe Dumnezeu şi unde te-ai rugat şi Sfinţia Ta să mergi. Şi acolo ţi-am dat merele pe care le ţii ascunse acum.

Minunându-se tare de această întâmplare dumnezeiască, după terminarea rugăciunii, părintele adună toată obştea mănăstirii şi le povesti totul, arătându-le şi darul părintelui Eufrosin. Atunci, toţi doriră să ia binecuvântare de la omul lui Dumnezeu, însă nu îl mai găsiră. Căci el, fiind smerit şi nedorindu-şi laudele oamenilor, fugise la o altă mănăstire, unde nu îl cunoştea nimeni. Acolo continuă să se roage lui Dumnezeu, să fie blând şi smerit cu toţi şi să meargă în fiecare noapte în Grădina Raiului.

Iar din merele cele frumos mirositoare mâncară mulţi bolnavi, tămăduindu-se de bolile lor şi slăvindu-l pe bunul Dumnezeu.

Să ne rugăm lui Dumnezeu ca prin rugăciunile Sfântului Cuvios Eufrosin să ne învrednicească şi pe noi să vedem Grădina Lui preaminunată.

Hristos a inviat!

11 comentarii:

  1. Am, visat, Raiurile, dar imi doream, mult, aceasta, meserie, nobila, curata.Era o cascada, ingerii, zburau, mirosea a rasini, era o padure de conifere luminis, toti arborii, incarcati de fructe.Molifta!...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu, cu mama si tata, acceptam darul semnam actul de cofetari patiseri,si bucatari la Profesionala la APCB,glisare sa stiim toata meseria sa platim la trei bisericii de 7-10 nota bene,sa avem imagini costum haine CAEN, furam tot ce ne da sa fie politica mea PCRd,sa ne influenteze Sfantul Destinul toata viata, Maria, Magda, Constantin, Maria, Mihai.Gore, Leana, Gina Pusa Auric, Reta, Sisoie.Sa fie cibernetica mea cu afaceri tip sarpe vesnic sa fie primiti in stafful hotelier[trei semnaturi] vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa fie cibernetica mea de marfuri cu psihologia adrese Arta sacra you tube muzeu faptic pret cost calculatie cu marturi, invatatura TABOR, sa aiba crucea mea vesnic[tot fieful meu cu foto si legitimatie sa aiba arhiva Sistem gratuit].

    RăspundețiȘtergere
  4. Sfinte sa fiim permanenti nerevizuibili grad 1 armata I.O.V.R caz grav mandate mostenite si proprii si fixe sanatosi intregi cu drepturi bani medicamente mult,si tot ce am cerut eu mama tata sotul bunicii 1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa avem toti tot ce am cerut toata viata etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma chinuiam de tensiune scazuta in frig de 6 luni, am luat medicamente..pe la 11 la revarsatul zorilor..am zis sa mor...deodata s-au luminat casele...era noapte, parca eram cu ei, era mosumeo, tata, era cald liniste fericire lumina era noapte viitor...au cantat cucosii, eram linistita...dintr-o data dimineata...se auzea clopotarul la 12 noaptea vorbind cu ceilalti cu care am fost dusmani in viata in tacere...s-au facut dupa 6 luni de frig cu mai, iunie 25 grade Celsius, noaptea la 10 aceeasi, eram cu tata in drum, parca auzeam DARMONUL ..mi-am dat sama ca-i incercare , mi-a zis Tu nu te-ai lepadat de Petru!...am zis...sint straina mi-e frica fara militie...bate-voi pastorul si turma se va risipi ce este legat in cer si nedezlegat sau dezlegat va tine....pacate...ascunse nemarturisite..mi-am luat euharistia...cantau cucosii...eram linistita...m-am mai dus intr-o dimineata cumplita la revizii, era lumina, mi se deblocase pe ruter GSM-ul...sint constienta caine enot de apa rujdenita lipitana, cu aripi noaptea.Da.

    RăspundețiȘtergere
  7. Are magistratura Funaru viata mea caseta TESA steno judecata calea step by step,sangele si opera sa le dea sfantul vesnic psihologice frenologice ale mele 1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa auda familia ce am auzit eu privitor la ce obiect xerox parintii sora unchiul bunicii,sotul 1900-etern si vesnic secret in inima sa le spuna si lor legistul vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sintem comunisti eu familia sa stie toti comunistii caseta TESA a mea vesnic sa le spuna si lor in dosul palmii, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Au TOPORISTII dosarul meu 1900-vesnic obiectul si motivul 1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. Avem cele 5 specializari medicina toate drepturile neurologie diab simplu si vertebra C.de Neb, toti pomenitii vesnic[sa scrie in podul palmii vesnic].

    RăspundețiȘtergere

HTML