miercuri, 15 septembrie 2010

Minunea Sf.Mc.Eufimia cu Cuv.Paisie si Paraclisul (16 Septembrie si 6 Iulie)


Stareţul se afla în curtea colibei lui, atunci când l-a vizitat un fiu duhovni­cesc de-al său şi spunea mereu cu toată inima: „Slavă Ţie, Dumnezeule!” La un moment dat, Stareţul i-a spus:

- Se poate netrebnici cineva şi în înţelesul cel bun.

- Cine, Gheronda?

- Stăteam liniştit în chilia mea când a venit şi m-a uluit. Ce frumos petrec ei acolo sus!

- Ce se întâmplă, Gheronda?

- Iţi voi spune, dar să nu spui la nimeni.

Atunci Stareţul i-a povestit următoarele: „Tocmai mă întorsesem din lume, unde ieşisem pentru o pro­blemă bisericească. Marţi[1], pe la ora 10 dimineaţa, stăteam în chilie şi făceam Ceasurile. Deodată am auzit o ciocănitură în uşă şi o voce de femeie spu­nând: «Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri…» Atunci m-am gândit: «Cum de a intrat o femeie in Sfântul Munte?» Cu toate acestea am simţit o dulceaţă dumnezeiască înlăuntrul meu şi am întrebat:

- Cine este?

- Eufimia.

«Care Eufimia? m-am întrebat în sinea mea. Nu cumva vreo femeie a făcut vreo nebunie şi a venit în Sfântul Munte îmbrăcată în haine bărbăteşti? Acum ce să fac?» Aceea a bătut din nou la uşă, iar eu iarăşi am întrebat:

- Cine este?

- Eufimia.

Mă aflam în îndoială şi de aceea nu am deschis. Când a bătut a treia oară, uşa, care era zăvorâtă pe dinăuntru, s-a deschis singură. Apoi am auzit paşi pe hol. Am sărit ca să deschid uşa chiliei şi am văzut înaintea mea o femeie cu capul acoperit. O însoţea cineva care semăna cu Evanghelistul Luca şi care a dispărut îndată. Cu toate că eram sigur că aceasta nu era o nălucire de la cel viclean, pentru că avea o strălucire deosebită, am întrebat-o cine este.

- Muceniţa Eufimia, mi-a răspuns aceea.

- Dacă eşti Muceniţa Eufimia, vino să ne închinăm Sfintei Treimi. Tot ce fac eu să faci şi tu.

Dar când încă se mai afla pe hol, a început să facă metanii, însă nu spre biserică, ci spre chilia mea. La început mi s-a părut ciudat, dar după aceea mi-am amintit că aveam deasupra uşii chiliei mele o iconiţă de hârtie cu Sfânta Treime.

Apoi am intrat în biserică şi am făcut o metanie spunând: «In numele Tatălui.» A repetat şi ea după mine, făcând o metanie. «Şi al Fiului». «Şi al Fiului», a repetat ea cu o voce subţire.

- Mai tare, ca să aud şi eu! Iar ea a repetat mai tare.

După ce ne-am închinat şi a treia oară, rostind: «Şi al Sfântului Duh», i-am spus: «Acum să mă închin şi eu la tine». M-am închinat ei şi i-am sărutat picioarele şi vârful nasului, căci a o săruta pe faţă am consi­derat că este o necuviinţă. După aceea sfânta s-a aşezat pe scăunel, iar eu pe cufăr şi mi-a dezlegat nedumerirea pe care o aveam (în legătură cu un subiect bisericesc). Apoi mi-a povestit viata ei. Ştiam că există o Sfân­tă Eufimia, dar viata ei nu o cunoşteam. Când mi-a povestit mucenicia ei, nu numai că o auzeam, dar parcă o vedeam, o trăiam. M-am înfricoşat.

- Cum ai răbdat astfel de chinuri? am întrebat-o.

- Dacă aş fi ştiut ce slavă au sfinţii în cer, aş fi făcut tot ce aş fi putut ca să îndur chinuri şi mai mari.

După această întâmplare, timp de trei zile nu am putut să fac nimic. Tresăltam de bucurie şi slăveam neîncetat pe Dumnezeu. Nu puteam nici să mănânc, nici nimic altceva să fac… doxologie neîncetată.”

(Cuviosul Paisie Aghioritul si Sfanta Mucenita Eufimia)

Paraclisul Sfintei Eufimia

(16 septembrie, 11 iulie)

Biserica Sfanta Eufimia - Calcedon

Preotul: face obisnuitul inceput, zicand: Binecuvantat este Dumnezeul nostru..
Citetul: Amin. Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie!

Rugaciunile incepatoare: Imparate ceresc.. Sfinte Dumnezeule.. Preasfanta Treime.. Doamne miluieste (de trei ori) Tatal nostru..
Preotul: Ca a Ta este imparatia..
Citetul: Amin. Doamne miluieste (de 12 ori).

Slava.. Si acum.. Veniti sa ne inchinam..
Psalmul 142: Doamne, auzi rugaciunea mea..

Apoi cantam pe glas IV: Dumnezeu este Domnul.. (de 3 ori)

Apoi troparele acestea, glas IV, podobie: "Cel ce Te-ai inaltat pe cruce..":

Pe Sfanta Eufimia intru cantari o laudam si marim viata ei cea dumnezeiasca si mucenicia ei cea minunata rabdata cu puterea lui Hristos, ca aceasta a smerit nedumnezeirea idolilor si a rusinat ratacirile la Sinodul al Patrulea; pentru aceasta a intrat slavita in pamantul celor blanzi, ca o mucenita mult patimitoare. (de 2 ori)

Slava.. Si acum..

Nu vom tacea nicicand, de Dumnezeu Nascatoare, a spune pururea puterea ta noi, nevrednicii, ca de nu ai fi stat tu inainte rugandu-te, cine ne-ar fi scapat pe noi de atatea primejdii, sau cine ne-ar fi pazit pe noi pana acum slobozi ? Noi de la tine, Stapana, nu ne vom departa, ca tu mantuiesti pe robii tai pururea din toate nevoile.

Apoi indata psalmul 50: Miluieste-ma, Dumnezeule..

Canonul - glas 8

Cantarea I
Irmos: "Apa trecand-o ca pe uscat.."

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Vino, o, Duhule cel Bun, la mine, cel ticalos, care voiesc sa laud pe Eufimia, stalpul credintei, fala si cinstea Calcedonului.

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Laud, Eufimia, vietuirea ta, maresc jertfa si minunata mucenicie, cerand ca, prin rugaciunile tale, Maica, sa laud dupa vrednicie minunile tale.

Slava..

In chip luminat te-ai lepadat de desertaciunea si de frumusetile lumii, pentru Hristos, Eufimia; pentru aceasta si pe noi, cei ce te cinstim, invredniceste-ne sa ne lepadam de patimi.

Si acum..

Nascatoare de Dumnezeu, pe noi, cei netrebnici, invredniceste-ne, Maica a Cuvantului, ca, prin rugaciunile tale, sa propovaduim cele doua firi ale Lui intr-un singur ipostas, Maica- Fecioara.

Cantarea III
Irmos: "Doamne, Cel ce ai facut.."

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Vedem in mainile tale, slavita Eufimia, cartea Parintilor, cea de Dumnezeu insuflata, cu cuviinta tinuta, iar scrierea ereticilor zacand la picioarele tale, ceea ce propovaduiesti dogmele adevarului.

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Te-ai impotrivit cu tarie idolestilor cuvinte, mucenita Eufimia, prin credinta ta catre Dumnezeu Omul si, prin semne multe smerind pe judecatorii tai, ai suferit mucenicia cu bucurie.

Slava..

Dorind cu ravna, slavita Eufimia, sfintenia vietii si pe Hristos, si lepadand toate cele trecatoare de pe pamant, ai gustat cele ceresti, a caror dorire daruieste-o si noua, cu rugaciunile tale.

Si acum..

Ca o purtatoare de biruinta te-ai inaltat la ceruri, Preacurata, ca una ce ai nascut noua pe Dumnezeu Omul, pe Care roaga-L pururea, cu indraznire de maica, pentru robii tai, pururea - Fecioara curata.

Apoi aceste stihiri:

Izbaveste de eresuri pe toti ortodocsii, ca esti mijlocitoarea credinciosilor catre Hristos, ca o mucenita mult patimitoare, Eufimia.

Intareste-i pe cei ce in chip ortodox te cinstesc pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, intru credinta Fiului tau si in incercarile vietii, ca una ce ai indraznire de maica.

Apoi preotul rosteste ectenia la care pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul, iar dupa ecfonis cantam:

Sedealna, glas 2, podobie: Ceea ce esti rugatoare calda..

Dorind, cinstita, camara cea preaimpodobita, te-ai jertfit lui Dumnezeu, ca o junghiere cu bun miros si L-ai propovaduit pe Hristos desavarsit om si Dumnezeu intr-un singur ipostas, ținand in mainile tale, Eufimia, cartea lui Dumnezeu.

Cantarea IV
Irmos: "Auzit-am, Doamne, taina.."

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Te-ai infrumusetat intru Duhul, mucenita Eufimia; pentru aceasta te-ai nevoit biruind reaua credinta, pe care si acum o izgoneste, cu solirile tale.

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Uneltele diavolului le-ai smerit, prin minune, Eufimia; si pe noi acum ne pazeste de navalirile inselatorului, o, prealaudata.

Slava..

Chinuri ai rabdat bucurandu-te, prin dumnezeiescul har, Eufimia; pentru aceasta grabeste si izbaveste de sagetile durerii pe cei ce te cinstesc.

Si acum..

Prin solirile tale, Fecioara, trimite-ne de la Fiul tau curatire de pacate, ca toti sa scapam de navalirile vicleanului balaur.

Cantarea V
Irmos: "Lumineaza-ne pe noi, Doamne.."

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Izbaveste pe cei credinciosi cu solirile tale, Eufimia, de ratacirile cele intinate ale ereticilor, care rastoarna dumnezeiestile dogme ale Bisericii.

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Ai izbavit si ai intarit credinta cea adevarata a ortodocsilor, prin minune pecetluind dumnezeiasca credinta, Eufimia.

Slava..

Inalta mintea celor ce te cinstesc pe tine, Eufimia, catre Iisus Mantuitorul, Dumnezeu - Omul, si de inselare pazeste-ne si ne izbaveste.

Si acum..

Porti pe Hristos in bratele tale, Mireasa dumnezeiasca, si alaptezi ca pe un prunc, mai presus de fire, pe Cel ce S-a intrupat sub vreme, pe Dumnezeu si Domnul.

Cantarea VI
Irmos: "Rugaciunea mea voi varsa.."

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Iubit-ai pe Hristos, prealaudata Eufimia, din inima fierbinte; pentru aceasta te desfatezi de viata cea vesnica si dumnezeiasca, bucurandu-te, si mijlocind la Dumnezeu sa fim izbaviti noi de chinuri.

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Zadarniceste indraznelile celor de rea credinta si navalirile demonilor, Eufimia, si, cu rugaciunile tale catre Cuvantul, izbaveste inimile credinciosilor de inselare si-i scapa de legaturile pacatului, ale mortii si ale diavolului.

Slava..

Alina-mi sufletul, slavita Eufimia, cu rugaciunile tale catre Dumnezeu, si daruieste-mi bucuria pacii si nadejdea in Dumnezeu cea mantuitoare si dorirea vesnicei desfatari si viata raiului cea nesfarsita.

Si acum..

Tu L-ai purtat in pantece pe Domnul, Fecioara, mai presus de fire si de cuvant, si ai imbratisat cu mainile pe Dumnezeu si din cinstitii tai sani L-ai alaptat; pentru aceasta, ca o Maica a lui Dumnezeu, roaga-L pe Acesta pentru toti.

Apoi aceste stihiri:

Izbaveste de eresuri pe toti ortodocsii, ca esti mijlocitoarea credinciosilor catre Hristos, ca o mucenita mult patimitoare, Eufimia.

Intareste-i pe cei ce in chip ortodox te cinstesc pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, intru credinta Fiului tau si in incercarile vietii, ca una ce ai indraznire de maica.

Preotul rosteste ectenia, asa cum s-a aratat dupa cantarea a III-a, apoi cantam:

Condacul, glas 2, podobie : Ceea ce esti folositoare crestinilor..

Eufimia, tu esti fala mucenicilor, infrumusetarea cea cinstita a marturisirii lui Hristos, jertfindu-te de bunavoie pentru Dansul cu bucurie ; pentru aceasta ai luat in ceruri cinste de mare mucenita si cununa biruintei. Intareste, cu solirile tale, pe credinciosi in dreapta credința si roaga pe Hristos ca sa primim iertare.

Prochimenul, glas 4:

Minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai.
Stih: Prin Sfintii care sunt pe pamantul Lui, lucruri minunate a facut Domnul.

Si se citeste Evanghelia de la Luca ( XXI, 12-19 ): Zis-a Domnul ucenicilor Sai: Feriti-va de oameni..

Strana: Slava Tie, Doamne, slava Tie!

Slava..

Pentru rugaciunile purtatoarei de chinuri Eufimia, Milostive, curateste multimea gresalelor noastre.

Si acum..

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea gresalelor noastre.

Apoi stihira:

Ppodobie: "Toata nadejdea.."

Stih: Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale curateste faradelegile noastre.

In cantari dumnezeiesti sa laudam pe Eufimia, podoaba Calcedonului, infrumusetarea cea preacinstita a Bisericii, caci cu bucurie s-a jertfit pe sine Domnului si a lepadat pe cele trecatoare, mincinoase si stricacioase si toata desertaciunea, intarind prin minuni pe cei ce cred intru adevar ; cu adevarat s-a aratat pilda mucenicilor lui Hristos si turn de aparare al ortodocsilor, cea de Dumnezeu fericita.

Diaconul (iar in lipsa lui, preotul ) rosteste rugaciunea:

Mantuieste, Dumnezeule, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta, cerceteaza lumea Ta cu mila si cu indurari, inalta fruntea crestinilor ortodocsi si trimite peste noi milele Tale cele bogate; pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; cu ocrotirile cinstitelor, cerestilor netrupesti Puteri; pentru rugaciunile cinstitului, maritului Prooroc, Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan; ale Sfintilor, maritilor si intru tot laudatilor Apostoli; ale sfintilor sfintitilor ierarhi; ale sfintilor, maritilor si bunilor biruitori mucenici; ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor Parintilor nostri, ale Sfintei, marii Mucenite Eufimia din Calcedon, ale Sfintilor (N), a caror pomenire savarsim, ale sfintilor si dreptilor dumnezeiesti Parinti Ioachim si Ana si pentru ale tuturor sfintilor, rugamu-ne, Mult-milostive Doamne, auzi-ne pe noi pacatosii, care ne rugam Tie, si ne miluieste pe noi.

Strana: Doamne, miluieste (de 12 ori), cantat alternativ de cele doua strane.

Preotul rosteste ecfonisul: Cu mila si cu indurarile si cu iubirea de oameni ale Unuia-Nascut Fiului Tau, cu Care esti binecuvantat, impreuna cu Preasfantul si bunul si de viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Strana: Amin.

Cantarea VII
Irmos: "Tinerii cei ce au mers.."

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

O, mucenita Eufimia, praznuiesti intru slava, in Imparatia lui Dumnezeu, fiind incununata dupa vrednicie, in mijlocul mucenicilor, cu care canti Domnului: Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvantat!

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

In chip marit ocrotesti pe cei ce cu dragoste se inchina moastelor tale, o, cinstita maica Eufimia, si lauda pe Domnul cu credinta dreptslavitoare: Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvantat!

Slava..

Prin minune pecetluieste Eufimia cartea credinciosilor ortodocsi, dogmatizand cu adevarat cele doua firi ale lui Hristos intr-un singur ipostas, pentru cei ce lauda cu credinta pe Cuvantul in veci.

Si acum..

Biserica insufletita a lui Dumnezeu Cuvantul esti si cort purtator de lumina; roaga-te, Fecioara, pentru cei ce te lauda si impreuna canta luminat: Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvantat!

Cantarea VIII
Irmos: "Pe Imparatul ceresc.."

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Logodindu-te cu Cuvantul, o, Eufimia, ai dat marturie prin sange, pe Hristos laudand ca o mucenita in veci.

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

De la Domnul luand tarie, Eufimia se sarguiește catre mucenicie cu bucurie, pe Hristos laudand intru toti vecii.

Binecuvantam pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, Dumnezeu.

Marturisind Eufimia Stapania Treimii, praznuieste acum in Sionul de sus, laudand-O intru toti vecii.

Si acum..

Marturisim pe Fecioara si Maica Cuvantului ca pe o mai cuprinzatoare decat cerurile si slavim pe Hristos in veci.

Cantarea IX
Irmos: "Cu adevarat Nascatoare.."

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Cu puterea Domnului Eufimia pecetluieste credinta cea din carte in chip minunat, cu mainile sale, biruind ratacirea cea cu adevarat pierzatoare.

Sfanta Mare Mucenita Eufimia, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Cu veselie a lepadat Eufimia cele ale lumii si cele stricacioase si frumoase ale vietii celei trecatoare, ca sa se bucure in locasurile cele dumnezeiesti impreuna cu mucenicii.

Slava..

Daruieste-mi ravna marturisirii si a dumnezeiestii indrazneli si harul lui Dumnezeu, prin rugaciunile tale catre Cuvantul, mucenita preaslavita.

Si acum..

Sa laudam pe Maria, Maica Cuvantului, folositoarea cea tare si acoperamantul credinciosilor, slava si desfatarea celor fara de trupuri.

Apoi indata: Cuvine-se cu adevarat..

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Apoi aceste stihiri, glas 8, podobie: "Ceea ce esti mai cinstita..", in timpul carora preotul cadeste altarul si poporul:

Bucuta-te, podoaba cea cinstita a Calcedonului, mucenita Eufimia, si calauza credintei; bucura-te, rusinarea cumplitilor eretici si pecetluirea Sinodului al Patrulea.

Veniti sa laudam in cantari viata Eufimiei si sa strigam cu bucurie: bucura-te, lauda Bisericii si a mucenicilor si apararea credinciosilor ortodocsi.

Cu evlavie sa cinstim pe dumnezeiasca pecete a mucenicilor, pe minunata Eufimia, care s-a jerfit cu ravna pentru Cuvantul, si a pecetluit credinta ortodocsilor.

Pe marea mucenita a lui Hristos cu cantari de lauda sa o incununam cu bucurie, pe ceea ce s-a invrednicit de cinstea nestricaciunii si de dumnezeiasca odihna impreuna cu toti mucenicii.

Mucenita Eufimia, in ceruri pururea praznuiesti cu ingerii, bucurandu-te, ca un chip al mucenicilor si lauda a ortodocsilor; roaga pe Ziditorul pentru robii tai.

Pazeste-ne pe noi toti de ratacire si Ortodoxia de sagetile ereticilor; intareste credinta cu rugaciunile tale catre Ziditorul si calauzeste pe toti catre Dumnezeu, Eufimia.

Ingerii si cetele Sfintilor, cu Botezatorul, cu Apostolii lui Hristos si cu Nascatoarea de Dumnezeu Maria, faceti rugaciune ca sa ne mantuim.

Sfinte Dumnezeule.. Preasfanta Treime.. Tatal nostru..

Dupa ecfonis cantam Troparul, glas 5:

Tu esti frumusetea Calcedonului si stalpul Ortodoxiei, o, cinstita Eufimia, calauza si intarirea Parintilor, ca te-ai luptat stralucit si te-ai incununat minunat cu harul nestricaciunii si ai intarit cartea Parintilor care au marturisit cele doua firi ale lui Hristos.

Preotul rosteste ectenia, pomenind pe cei pentru care se face paraclisul si Otpustul mic.

Apoi cantam aceasta stihira glas 2, podobie: "Cand de pe lemn..", vreme in care ne inchinam icoanei sfintei:

Veniti sa cinstim nevointa cea sfanta a cinstitei Eufimia, intru umilinta sufletului, laudand in cantari minunile ei; ca pe Hristos L-a propovaduit in mijlocul Sinodului un ipostas in doua firi; pentru aceasta dupa vrednicie este preamarita, primind slava nestricaciunii si dumnezeiasca odihna in ceruri.

Stapana, primeste rugaciunile robilor tai si ne izbaveste pe noi de toata nevoia si necazul.

Toata nadejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumnezeu, pazeste-ma sub acoperamantul tau.

Traducere din limba greaca de protosinghel Chiril Lovin, dupa paraclisul alcatuit de Arhimandrit Nikodimos Aerakis.


Hristos a inviat!

Un comentariu:

 1. Felicitari pentru blog!Romania va intoarce Europa la credinta!
  In lumea asta putini oameni mai promoveaza adevaratele valori!
  As dori sa ne lasati un link al blogului dumneavoastra pe urmatoarele bloguri:
  http://minunicrestine.blogspot.com/
  un blog in care gasiti minuni si dovezi ale unor incredibile minuni ,multe dintre ele
  petrecute in Romani : aratari ale lui Dumnezeu si multe alte minuni
  http://duhovnicii.blogspot.com/
  un blog in care gasiti antologia marilor duhovnicilor din Romania : Arsenie Boca, Arsenie
  Papacioc, Iustin Parvu , Sofia Boghiu , Teofil Paraian etc.
  Doamne ajuta!
  Credinţa este pasărea care cântă când zorii nu au apărut încă.
  Doamne ajuta!

  RăspundețiȘtergere

HTML