sâmbătă, 17 octombrie 2009

Manastirea Sfantul Gherasim - Kefalonia

 

Manastirea Sfantul Gherasim se afla in Kefalonia. Aceasta este cea mai mare dintre insulele ionice. Stancile grecesti, ce se inalta brusc din apele albastre si transparente, alcatuiesc locul ideal pentru o viata linistita si senina: mici sate, case modeste, ruinele unei oras antic si cateva locasuri de cult, sunt doar o parte din frumusetile Kefaloniei. Recent, Kefalonia a fost numita "insula contrastelor", caci pe aceasta, ruine romane, venetiene si bizantine se inghesuie unele intr-altele, de-a lungul plajelor insorite.


Capitala insulei, Argostoli, este locul unde apele marii se scurg in niste cavitati asemanatoare "cuiburilor de randunica", disparand in culoarele subterane din solul stancos al insulei. Acesta este un fenomen geologic rar si minunat. Apele marii reies la suprafata in Lacul Melissani, un lac semi-subteran cu ape de un turcoaz transparent. Alaturi de acest minunat loc, insula mai are si alte nenumarate bogatii.


Dintre bogatiile duhovnicesti ale insulei, amintim urmatoarele locasuri: Manastirea Sfantul Cuvios Gherasim, Pestera Sfantului Cuvios Gherasim, Manastirea Sfantul Andrei, Manastirea Panaghia Atrou, Manastirea Agrilion, Manastirea Maicii Domnului Themata, Manastirea Maicii Domnului Lagouvarda, Manastirea Lamia, Manastirea Kipouria, Biserica si Pestera Sfintei Paraskevi, Biserica Estavromenos si Biserica Maicii Domnului din Sission.

Manastirea Sfantul Gherasim din Kefalonia - scurt istoric

Situata in Valea Omala, Manastirea Cuviosului Gherasim este inchinata sfantului ce ocroteste intreaga insula Kefalonia, fiind totodata se cea mai mare manastire de maici din intreaga insula.


Sfantul Cuvios Gherasim (1506-1579) se trage din instarita familie de aristocrati Notaras. Fiind tuns in monahism in Sfantul Munte Athos, el a mers mai apoi la Ierusalim, unde a slujit timp de 12 ani la Biserica Invierea Domnului. Mai apoi, stand o vreme in Creta si in Zakynthos, in anul 1555 a ajuns pe taramul natul, in Kefalonia.


Ajungand acasa, el a stat in sihastrie, vreme de 5 ani, intr-o pestera din Lassi. Prima sihastrie a Sfantului Gherasim, indicata de un indicator asezat pe drumul principal spre Lassi, este o micuta biserica asezata deasupra pesterii unde s-a nevoit sfantul.


In anul 1560, Sfantul Gherasim s-a mutat in Valea Omala, unde a reconstruit veche capela a satului, inchinata Adormirii Maicii Domnului, si unde a intemeiat manastirea de maici numita de el, "Noul Ierusalim".


Unul dintre cuvintele lui preferate era acela in care spunea copiilor: "Copii, fiti blanzi unii cu altii si nu ganditi cu mandrie!" Sfantul Gherasim a fost cu adevarat un invatator, un doctor si un parinte. El si-a castigat pacea locuind intr-o pestera izolata si ajutand un om la saparea mai multor fantani in jurul manastirii.


Astzi, moastele Sfantului Gherasim din Kefalonia sunt pastrate cu mare evlavie intr-o racla de sticla pusa, la randul ei, intr-un sarcofag de argint, asezat pe mormantul sfantului. Biserica actuala a fost zidita si ea deasupra mormantului.


In vremea vietii, sfantul a plantat mai multi pomi in curtea manastirii. Dintre acestia, unii au ajuns pana in zilele noastre. Pe langa acestia, de la sfant, au mai ramas si 3 mari fantani, pe langa alte 37 cismele mai mici.


Ridicarea maretei catedrale a inceput in 1953, indata dupa cutremurul distrugator care a afectat grav aproape toate constructiile din Kefalonia. Mareata si noua biserica inchinata sfantului a fost terminata la 19 iulie 1992, fiind asezata in interiorul aceleiasi manastiri.


Principalele zile de praznuire ale manastirii sunt la 16 august si la 20 octombrie, cand moastele sfantului sunt purtate in procesiune pana la copacii plantati de acesta. Manastirea poate fi vizitata zilnic, intre orele 04.00 si 13.00, si intre orele 17.00 si 21.00.


Maicile sunt deosebit de primitoare, la manastire fiind aranjat un frumos arhondaric si o bogata biblioteca. La manastire au loc si multe servicii de caritate si de misiune. Serviciile liturgice au loc zilnic, manastirea urmand tipicul Manastirii Sfantul Sava din Ierusalim.

Sfantul Gherasim din Kefalonia - viata

Sfantul Gherasim s-a nascut la inceputul secolului al XVI-lea, in anul 1506, in orasul grecesc Trikala Korinthias, in familia unui nobil bizantin - Notara; parintii acestuia au fost Dimitrios si Kallie Notara. Bunicul sau, Lucas, fusese prim ministru in Bizant si ruda apropiata cu imparatul Constantin Paleologul.


Nefiindu-i pe plac viata de om instarit, la varsta de doar 18 ani, dupa terminarea studiilor, tanarul paraseste casa parinteasca si incepe pelerinajul prin locurile sfinte: Muntele Athos, Muntele Sinai si orasul sfant - Ierusalim. Tanarul Gherasim este tuns monah si, vreme de 12 ani, slujeste la Biserica Invierea Domnului din Ierusalim.


Localnicii din Kefalonia aveau nevoie de sustinere in credinta, deoarece insula se afla sub jugul cuceritorilor venetieni, care-i impilau. Despre acele evenimente ne aminteste renumita cetate veche San Jorjio. Peretii ei, aproape distrusi de timp, par astazi de necucerit, dar in evul mediu nici ei nu puteau feri Kefalonia de atacurile cuceritorilor.

In anul 1555, sfantul ajunge in Kefalonia, unde, dupa cinci ani de sihastrie, intemeiaza o manastire de maici. Anume in acele momente grele, tanarul nevoitor Gherasim infiinteaza aici manastirea pe care o numeste "Noul Ierusalim", in amintirea slujirii sale la Sfantul Mormant al Domnului.

Parintele adoarme in Domnul la data de 15 august 1579. Din motive liturgice, adormirea sa este praznuita in ziua urmatoare - 16 august. In ziua praznuirii Sfantului Cuvios Gherasim, sfintele sale moaste sunt scoase din mareata catedrala si duse, intr-o solemna procesiune, in locul unde, conform traditiei locului, sfantul a sadit un copac. Inaintea sfintei racle merge un preot cu icoana Maicii Domnului.

Insula isi are si aparatorul sau - Sfantul Cuvios Gherasim. Oricat se straduiau nemtii sa provoace pagube, nici o bomba nu a cazut insa pe insula. Se zice ca pilotii fascisti, cand se apropiau de ea, vedeau pe cer imaginea unui batran care ii ameninta, facandu-i sa se intoarca ingroziti spre bazele lor. Dupa razboi, cand au vazut intamplator icoana Sfantului Cuvios Gherasim, pilotii au declarat ca el este cel care ii alunga. Grecii au pastrat pestera in care sfantul, cu aproape 400 de ani in urma, isi infrana trupul si isi intarea duhul.

Pestera Sfantului Gherasim din Kefalonia - Lassi

Sfantul Cuvios Gherasim a vietuit in aceasta pestera timp de cinci ani, intre 1555 si 1560. Mutandu-se in Valea Omala, acesta a intemeiat manastirea mai-sus amintita. Pestera, ramasa ca binecuvantare a sfantului pentru pamantul Kefaloniei, este vizitata cu mare evlavie.

Pestera se afla langa oraselul Lassi, in apropiere de capitala insulei, Argostoli. Pe laterala nordica a pesterii se afla o deschizatura de 30 pe 30, oferind interiorului o lumina lina. Astazi, pestera este inglobata intr-o mica bisericuta.

In jurul pesterii a luat nastere o tanara obste monahala, cu suflete dornice de viata retrasa si de nevointa. Aceasta este motoc al Manastirii Sfantului Gherasim din Omala, si poate fi vizitata zilnic, intre orele 07.00 si 13.00, si intre 15.00 si 21.00.

Hristos este cu noi!

Un comentariu:

HTML