În dorinţa de maximă corectitudine politică, unele persoane vor să uite de persoana lui Hristos. Luna trecută, Australia a anunţat că va înlocui naşterea lui Iisus Hristos ca punct de referinţă în manualele de istorie. În acelaşi timp, BBC ignoră 2.000 de ani de creştinism şi preferă să nu menţioneze nici măcar o literă care ar aminti de numele lui Iisus.
Potrivit "Daily Mail", Australia va elimina naşterea lui Iisus ca punct de referinţă pentru date în manualele de istorie. În conformitate cu noul curriculum corect politic, termenii de BC (înainte de Hristos) şi AD (Anno Domini, anul Domnului sau după Hristos) vor fi înlocuiţi cu termeni obscuri ca BCE (înaintea erei noastre) şi CE (era noastră).
Deşi datele istorice nu se vor schimba, naşterea lui Hristos rămânând ca punct de referinţă, Autoritatea Australiană de Evaluare a Curriculumului şi de Raportare a decis ca profesorii să folosească termenii de BCE (înaintea erei noastre), care va înlocui î.Hr., şi CE (era noastră), care înlocuieşte d.Hr. Modificările introduse de guvern ar fi trebuit să intre în vigoare de anul viitor.
Şi BBC a fost acuzat de o "corectitudine politică absurdă" după ce a renunţat la folosirea termenilor BC şi AD, ca fiind jignitoare pentru noncreştini. Departamentele religioase şi de etică din cadrul BBC spun că aceste modificări sunt necesare pentru a evita ofensarea sau îndepărtarea noncreştinilor. Imparţialitatea BBC ar cere folosirea unor expresii neutre din punct de vedere religios. Site-ul BBC pentru religie şi etică, condus de musulmanul Aaquil Ahmed, este plin de noile exprimări. Totuşi, BBC insistă că bbc.co.uk/religion nu are nimic în legătură cu aceste modificări. Alte site-uri BBC, cum ar fi cel destinat educaţiei şi care are ca destinatari şcolarii, utilizează de asemenea noii termeni. Aceste expresii nu sunt folosite doar la producţiile religioase, ele fiind uzitate şi în buletinele de ştiri. Unele rapoarte adaugă confuzie prin comutarea între ambii termeni în cadrul aceluiaşi articol.
Subminarea creştinismului prin promovarea unui secularism agresiv
În legătură cu aceste schimbări, arhiepiscopul anglican de Sydney, Peter Jensen, a condamnat această decizie ca fiind o "încercare absurdă din punct de vedere intelectual de a-L îndepărta pe Hristos din istoria omenirii". El a descris expresia "era noastră" ca fiind "fără sens" şi a comparat-o cu folosirea expresiei de "sezonul festiv/ sărbătorile de iarnă" în loc de Crăciun sau Naşterea Domnului.
În Marea Britanie, dr. Michael Nazir-Ali, fostul episcop de Rochester, a declarat că "această decizie contribuie la renunţarea la bazele creştine ale culturii, limbii şi istoriei noastre. Aceste modificări nu sunt necesare şi nu vor realiza ceea ce BBC ar dori. Indiferent dacă utilizezi "era noastră" sau "după Hristos", data este de fapt în continuare aceeaşi şi punctul de referinţă este tot naşterea lui Hristos".
Reverendul Peter Mullen, capelan anglican la Bursa din Londra, a declarat că "acest lucru reprezintă o corectitudine politică absurdă şi aceşti termeni noi nu înseamnă nimic pentru nimeni. Cred că BBC încearcă să submineze creştinismul prin promovarea unui secularism agresiv. Aş fi foarte surprins dacă oricare altă credinţă s-ar plânge cu privire la utilizarea expresiilor înainte de Hristos şi după Hristos".
Ignorarea fundamentului civilizaţiei occidentale
Obiecţii nu au venit doar din partea Bisericii. Purtătorul de cuvânt pentru educaţie din partea opoziţiei, Christopher Pyne, membru al Partidului Naţional Liberal Australian, a criticat de asemenea modificările guvernului care ar urma să intre în vigoare anul viitor. El a spus că "Australia este astăzi ceea ce este datorită bazelor naţiunii noastre în moştenirea iudeo-creştină pe care am primit-o de la civilizaţia occidentală. Închinarea jenantă în faţa unei corectitudini politice prin eliminarea î.Hr. şi d.Hr. din curriculumul nostru naţional prezintă defectul fundamental de a încerca să nege ceea ce suntem ca popor".
Fost ministru în Marea Britanie, Ann Widdecombe este îngrijorată cu privire la renunţarea valorilor înaintaşilor, la moştenirea creştină din Marea Britanie. Ea nu poate să nu se întrebe: "Ce au de gând să facă în continuare? Renunţă la întreg anul calendaristic pe motiv că acesta îşi are rădăcinile în creştinism?".
Dacă rabinul Jonathan Romain, de la Sinagoga Maidenhead, poate vedea logica din spatele schimbărilor, dr. Ghayasuddin Siddiqui de la Institutul Musulman a spus că "eu nu cunosc pe nimeni care a fost jignit de către exprimările î.Hr. şi d.Hr., aşa că de ce să le schimbăm?".
Problemele nu sunt doar religioase, istorice sau culturale, ci şi lingvistice. Marie Clair, din partea Campaniei "Plain English", a declarat că "la fel ca şi în cazul celor mai multe inovaţii corecte din punct de vedere politic, eu sunt sigură că acest lucru a fost făcut cu cele mai bune intenţii. Dar este greu a vedea rostul acestor modificări dacă oamenii nu înţeleg noii termeni. Se pare că se vrea o schimbare doar de dragul schimbării".
Termeni absurzi
Termenii e.n. şi î.e.n. au fost introduşi de academicieni evrei la mijlocul secolului al XIX-lea pentru a evita să se refere la termenul "Domnul nostru" în lecţii de ebraică. Ei au devenit populari în publicaţii academice şi ştiinţifice din secolul al XX-lea, fiind folosiţi de editori pentru a accentua secularismul sau pentru a nu sensibiliza noncreştinii, în ciuda faptului că se utilizează tot calendarul gregorian şi sistemul de numerotare care implică naşterea lui Hristos.
O schimbare a termenilor ar avea sens dacă s-ar schimba şi punctul de referinţă, dar naşterea lui Iisus Hristos rămâne ca eveniment central în numărarea anilor. Expresii ca "era comună" sau "era noastră" nu îşi găsesc nici un suport logic. Nu se ştie de ce înainte n-ar mai fi o eră "comună" sau la cine exact se referă "era noastră" şi cine ar fi ceilalţi.
Astfel de încercări reamintesc românilor de propaganda comunistă care încerca ştergerea cu orice preţ din limbajul comun sau academic a oricărei referinţe cu privire la persoana lui Iisus Hristos. În astfel de condiţii, sub stindardul unei lupte împotriva discriminării, nu este de mirare că religia creştină este dovedită prin studii ca fiind cea mai persecutată religie din lume, chiar în ţări tributare ei, dar care îşi reneagă trecutul, lipsindu-se de moştenirea lor culturală şi spirituală.
Un străromân a iniţializat numărarea anilor de la Hristos
Calendarul gregorian, cel mai utilizat calendar la scară mondială şi standardul oficial de facto se bazează în mod tradiţional pe anul calculat de la naşterea lui Iisus Hristos. Aceasta s-a făcut pentru prima dată de către Dionisie Exiguul (cel Mic), un călugăr dobrogean, plecat din Schytia Minor la Roma. Acest sfânt român, cronolog şi astronom, o autoritate intelectuală recunoscută, este "părintele erei creştine", o prezenţă românească unică în cultura mondială. Simplu, dar înţelept, acest intelectual smerit şi teolog savant a considerat că numărarea anilor nu trebuie să se facă în funcţie de nişte împăraţi sau consuli oarecare, nu trebuie pusă în relaţie cu oraşe efemere sau diferite jocuri sportive. El mărturiseşte că nu a vrut să lege curgerea anilor de diferiţi tirani sau evenimente oarecare, "ci mai degrabă să însemnez timpul anilor de Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos, pentru ca să ne fie mai cunoscut începutul nădejdii noastre, iar pricina mântuirii omeneşti, adică patimile Mântuitorului nostru, să lumineze cu mai multă strălucire". Mai târziu, acest sistem a fost adoptat de Venerabilul Beda, răspândindu-se în Europa şi apoi în întreaga lume. Astfel, un călugăr străromân, smerit şi sfânt, puţin cunoscut de lume, este "iniţiatorul cronologiei creştine" (prof. Dimitrie Olinici), cel care a orientat istoria în funcţie de naşterea lui Iisus Hristos.
Hristos a inviat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
HTML