vineri, 23 octombrie 2009

Andrei Rubliov marele iconograf al Rusiei



Andrei Rubliov (în limba rusă: Aндрей Рублёв) sau Sfântul Andrei Iconograful (născut pe la 1360 – 1370 şi decedat la 29 ianuarie 1427 sau 1430, la Mănăstirea Andronikov, Moscova) a fost un călugăr şi pictor de icoane rus, din secolul al XV-lea. Recent[1], Biserica Ortodoxă Rusă l-a canonizat[2], iar sărbătoarea sa a fost fixată pe 29 ianuarie şi pe 4 iulie.

Viaţa şi opera


Andrei Rubliov s-a născut spre anii 1360 – 1370. A fost asistent al pictorului, de origine greacă, Theophan Grecul, iar opera sa duce mai departe tradiţia icoanelor bizantine, dar introduce aici mai multă supleţe şi gingăşie.

Opera

Andrei Rubliov a fost cel mai mare pictor rus de icoane şi de fresce din Evul Mediu. Împreună cu Theophan Grecul este autorul iconostasului Bunavestire de la Moscova, al unui Sf. Ioan Botezătorul, al unui Sf. Pavel, al unui Sf. Petru, precum şi a unei Bunevestiri de la Vladimir.

Icoana Sfintei Treimi de Andrei Rubliov

Dar icoana sa cea mai cunoscută, care se pare că atinge perfecţiunea, larg difuzată prin copii în zilele noastre, este Icoana Sfintei Treimi, realizată în anul 1410. Reluând o temă clasică a iconografiei bizantine, ospitalitatea lui Avraam[3], Andrei Rubliov a fost primul iconar care a făcut să dispară din cadrul icoanei personajele Avraam şi Sarra[4], concentrând atenţia privitorului spre cei trei îngeri aşezaţi lângă stejarul Mamvri, ilustrare a armoniei trinitare.

Icoana a fost destinată lavrei[5] Sfintei Treimi – Sfântul Serghei de la Serghiev Posad, denumit în timpul regimului sovietic Zagorsk, în onoarea unui comisar al poporului din perioada revoluţiei bolşevice. În prezent, localitatea şi-a reluat veche denumire: Serghiev Posad.

Viaţa lui Rubliov nu o putem urmări decât prin operele sale. Chiar data morţii sale implică un semn de întrebare, 1430(?). Andrei Rubliov, canonizat recent de Biserica Ortodoxă Rusă, n-a fost decât un instrument al lui Dumnezeu, mâna Spiritului Sfânt, aşa cum sunt toţi marii pictori de icoane.

Sfârşitul vieţii
Andrei Rubliov a murit la data de 29 ianuarie 1427 sau 1430, în Mănăstirea Andronikov, de la Moscova.

Film

Viaţa lui Andrei Rubliov l-a inspirat pe cineastul rus Andrei Tarkovski, care i-a consacrat un film realizat în 1966 şi care a ieşit pe ecrane în anul 1969: Andrei Rubliov.

Cinstirea memoriei lui Andrei Rubliov


Din anul 1985, muzeul organizat în Mănăstirea Andronikov, îi poartă numele.
O statuie a marelui pictor a fost ridicată în faţa intrării în muzeu, autorul statuii fiind sculptorul Oleg Komov.
Un crater, de pe planeta Mercur, îi poartă numele.

Note şi referinţe


^ 6 - 9 iulie 1988. Vd. Hotărârea de Canonizare
^ În iunie 1988.
^ Avraam primeşte pe Sfânta Treime la stejarul Mamvri, in Facerea, Cap. 18
^ Am folosit ortografia prezentă în ediţiile româneşti ale Bibliei: Biblia sau Sfînta Scriptură, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti,1982, pp. 26-27, Biblia sau Sfânta Scriptură, Ediţie Jubiliară a Sfântului Sinod (Traducere şi adnotări de Î.P.S. Bartolomeu Valeriu Anania), Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 2001, pp. 38-39.
^ Lavra este o mănăstire ortodoxă mare (în Grecia, Ucraina, Rusia), condusă de un egumen, în care fiecare călugăr locuieşte în chilie proprie şi separată, ca într-o mică aşezare de sine stătătoare. In Noul Dicţionar Universal al Limbii Române, Editura Litera Internaţional, 2007.

Bibliografie


La Sainte Bible, Nouvelle Édition publiée sous le patronage de la Ligue Catholique de L'Évangile et la direction de S. Em. Le Cardinal Lienart, troisième édition revue et corrigée, Paris, 1952;
Biblia sau Sfînta Scriptură, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti,1982;
Biblia sau Sfânta Scriptură, Ediţie Jubiliară a Sfântului Sinod (Traducere şi adnotări de Î.P.S. Bartolomeu Valeriu Anania), Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 2001;
Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu, Victoria Zăstroiu, Noul Dicţionar Universal al Limbii Române, Editura Litera Internaţional, Bucureşti - Chişinău, 2007.
Acest articol este o traducere adaptată a articolului Andreï Roublev, existent la Wikipédia, Encyclopédie libre.

Hristos este cu noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HTML